Studiossa työskentely

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Studiossa työskentely - VAT Portfolio (hyväksytty)

Ammattitaitovaatimukset:

  • Valokuvaaja hallitsee erityyppisten aiheiden valaisun
  • Valokuvaaja hallitsee yleisimmin studiotyössä käytettävän kameralaitteiston ja muun studiokaluston käytön
  • Valokuvaaja osaa käyttää erilaisia ilmaisullisia keinoja halutun viestin tai tunnelman luomiseksi
  • Valokuvaaja toimii sosiaalisesti ja vuorovaikutteisesti

 

Ennakkotehtävä 1: Henkilömuotokuva studiossa valaisten, 3-5 erilaista kuvaa samasta henkilöstä. (hyväksytty)

Valokuvaajalla täytyy olla kyky saada kuviin jotakin kuvattavan persoonallisuudesta. Henkilömuotokuva on tyypillinen kontaktitehtävä: Kuvaaja ja kuvattava kommunikoivat keskenään ja tuloksena pitäisi olla kuvattavan persoonallisuus valokuvissa.

Ilahduttavasti erilaisia kuvakulmia.

Margit

Ennakkotehtävä 2: Tuotekuva studiossa, 3-5 kuvaa valaistusta muuttaen samasta tuotteesta esittelyksi tai tuotteen mainokseksi. (hyväksytty)

Kaikki kuvat menivät läpi. Raati piti siitä, miten mustan muodot erottuvat.

Tässä näkee materiaalin tunnun. Ei ole helppoja kuvattavia. Terävyysalueet oikeassa kohdassa.

Canon TS-E 24mm f/3.5L

Ennakkotehtävä 3: Kuvaa studiossa kuvapari, joista toisessa kuvassa on ilmaisullisesti perusteltua käyttää laajaa syväterävyyttä, toisessa pientä syväterävyyttä. (hyväksytty)

Valtavan hieno värimaailma ja värijärjestys. Herkullinen värimaailma.

Canon IXUS 115 HS

Ennakkotehtävä 4: Kirjallinen kuvaus- ja valaisusuunnitelma perusteluineen. (hyväksytty)

Tutkinnon suorittaja esittää suunnitelmassaan:

  • mitä kuvaa
  • millaiseen lopputulokseen hän pyrkii
  • kuinka siihen valitsemallaan valaisulla pääsee.

Hänen tulee hallita valon määrää ja suuntaa, valojen värilämpötilat ja valaisun luonne – miten valoilla tehdään varjot, taustat ja ääriviivat.

Ilkka Rytkönen 30.3.2012

Kuvauskohde: Fuji X-Pro1 -digitaalinen järjestelmäkamera ja kaksi Fujinonin objektiivia.

Kuvauskalusto: Canon EOS 5D Mark II -runko. Varalla Canon EOS-1D Mark III -runko. Objektiivina käytän Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivia ja tarvittaessa muita mukana olevia. Kameraa ohjaan kannettavasta koneesta käsin, josta voin kuvauksen edetessä tarkastella kuvien laatua ja valaisua.

Salamoina käytän studiossa olevia keikkasalamoita tai sitten isompia studiosalamoita. Varalla on kolme kappaletta käsisalamoita. Salamoiden laukaisuun käytän radiolaukaisimia. Jos niiden kanssa on ongelmia, niin sitten studiosalamoita voi laukaista myös pikkusalaman ja studiosalamoiden orjakennon avulla. Viimeinen konsti on käyttää PC-kaapelia kameran ja salaman välissä.

Kuvattava kohde on läpikuultavalla kuvauspöydällä.

Tavoite: Tavoitteena on valaista kohde muotoilevasti, niin että pintarakenne erottuu ja tuotteen muoto tulee esille. Kolme vaihtoehtoista kuvaa ovat hieman eri suunnista ja hieman erilaisella rajauksella. Ainakin yhden kuvan taustaan tulee gradientti. Yksi kuva on syvätty. Tausta on valkoinen tai vaalea. Gradienttia mahdollisesti värjään geelien avulla ja pöydän alla olevan salaman paikkaa muuttamalla.

Valaisu: Päävalon annan tulla vasemmalta tasovalon läpi. Tasovalo ei saa olla liian suuri, jottei valo pehmene liikaa. Kakkosvalo tulee vastakkaiselta suunnalta pienemmällä teholla, jolla avaan varjoja sopivasti. Kohteen yläpuolelle ajattelin laittaa mustan heijastimen, jolla estän valon pääsyä taustaan. Pöydän alla on salama pienellä teholla, jolla pienennän varjoja. Sen valoa on myös hieman rajattava, ettei se karkaa taustaan.

Kamera on jalustalla koko kuvauksen ajan. Tarkennuksen hoidan käsin. Harmaakortilla varmistan värien neutraalin toiston.

Valaisusuunnitelma
Valaisusuunnitelma

Tehtävä 5 tutkintotilaisuudessa: Kuvaus- ja valaisusuunnitelman (tehtävä 4) toteutus, kolme vaihtoehtoista kuvaa. (hyväksytty)

Studiossa käytetään assistenttia, jos näytön järjestäjä sen osoittaa. Lähtökohtaisesti käytössä on kolmen valon keikkasetti. Tutkinnon suorittaja voi kuitenkin tuoda myös omia valaisuvälineitä ja studiovarusteita. Myös oppilaitoksen muu studiovälineistö on käytössä.

Studiossa oli aikaa kuvata tasan tunti, jonka jälkeen kahdessa tunnissa piti käsitellä kuvat valmiiksi. Käsittelyssä tuli kiire, koska poistin pölyhiukkasia turhan kauan. Onnekseni sarja hyväksyttiin. Olisin myös voinut kuvata sarjaa hieman suunnitelmasta poikkeavalla tavalla, jotta olisin saanut enemmän vaihtelua kuviin.

Fujifilm X-Pro1

Jätä kommenttisi

Kommenttia

  • Ei kommentteja