Canon PowerShot SX610 HS parin päivän pikakokeilussa

by Ilkka Rytkönen
HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Yleistä

Kamera alkaa olla sellainen väline, joka jokaiselta jo löytyy. Jos ei erillisenä laitteena, niin sitten puhelimen yhteydessä. Kuvia otetaankin enenevässä määrin puhelimilla, eikä varsinaisilla kameroilla. Esimerkiksi Flickr-palvelun suosituin kamera on vuonna 2015 ollut iPhone. Canon tulee kaukana perässä kakkosena ja Nikon pitää kolmatta sijaa.

Mutta mitähän mahtaa nykyiset peruskamerat tarjota? Kannattaako sellaisen ostamista edes harkita kännykän kaveriksi?

Canon PowerShot SX610 HS
Canon PowerShot SX610 HS

Tämähän merkitsee sitä, että perinteisillä kameravalmistajilla alkaa olla hankalaa peruspokkariensa kanssa ja ehkä muidenkin mallien kanssa. Mutta mitähän mahtaa nykyiset peruskamerat tarjota? Kannattaako sellaisen ostamista edes harkita kännykän kaveriksi? Nytpä kokeilin asiaa ja verrokkina Canonin pokkarille oli iPhone 6S Plus.

 

Auringonlasku
Auringonlasku, 81 mm, 1/200 s, ƒ/6.9, ISO 160

Perinteisesti pokkarikameroiden kennot ovat pikkuruisia, 7,7 mm kokoisia. Näiden ympärille on sitten tehty kameroita lyhyellä tai pitkällä zoomilla, isoa tai pientä kokoa. Testissä oleva Canon on pienikokoinen, mutta siihen on ympätty zoom-objektiivi, jonka polttovälin kuvakulma vastaa kinopuolella 25-450 mm kuvakulmaa. Pieni 7,7 mm kennokoko mahdollistaa paketin saamiseksi taskukokoon.

Käyttöönotto

Kameran mukana tulee akku, erillisakkulaturi, laturin virtakaapeli ja rannelenkki. Kuvien siirtoon tarkoitettu mini-USB-kaapeli on jätetty pois, mutta näitähän kotoa yleensä löytyy. Koneista tosin yleensä löytyy myös kortinlukijat. Ilmeisesti Canon ajattelee, että kuvat siirretään koneelle kameraan integroidun wifin avulla.

Canon PowerShot SX610 HS
Canon PowerShot SX610 HS

Virtojen kytkemisen jälkeen pitää asettaa päivämäärä ja aikavyöhyke. Tähän näkymän Canon voisi tehdä joitakin muutoksia.

Suomalaisen on hankala laittaa oikea aikavyöhyke, koska valikosta ei löydy Helsingin tai Suomen aikavyöhykettä. Jostain pitäisi arvata tai katsoa, että olemme Kairon aikavyöhykkeellä. Muissa merkeissä aikavyöhyke naputellaan yleensä kätevästi kartalta.

Jos olisi kesäaika, niin kesäajan asettamisen jälkeen kello meneekin tunnilla pieleen. Sitten pitää käydä korjaamassa äsken asetettu aika taas oikeaksi.

Illinsuvanto
Illinsuvanto, 4.5 mm, 4 s, ƒ/3.8, ISO 80

Kieltä kamera ei kysy, vaan valitsee suoraan englanninkielen oletukseksi. Muut kielivaihtoehdot, mm. suomi löytyvät valikoista.

Tuntuma

SX610 HS on pieni kamera, joka sujahtaa taskuun helposti. Etuseinässä oleva sormituki takaa sen, että kamera pysyy käsissä, eikä lipeä maahan. Mukana tulevalla rannelenkillä saa vielä varmistuksen laitteen mukana pysymiseksi. Tämä tuntuu siltä, kuin muutkin vastaavat Canonit tai ylipäätään vastaavan hintaiset muut pokkarit.

Canon PowerShot SX610 HS
Canon PowerShot SX610 HS

Käyttökytkimiä ja säätimiä ei kovin paljon ole, mutta tämän tyyppisen kameran ostajat tuskin niitä kaipaavatkaan. Riittää, että kuvan saa otettua. Valikot ovat selkeät ja haluttu asia löytyy sieltä nopeasti. Kuvaustavan valintakytkimelle sopiva paikka on alhaalla kaiken aikaa, ellei kaikenlaiset kikkailut tunnu kiinnostavan.

Käyttökytkimiä ja säätimiä ei kovin paljon ole, mutta tämän tyyppisen kameran ostajat tuskin niitä kaipaavatkaan.

 

Käytössä

Canon pelaa käytännössä moitteetta ja toiminnot ovat ripeitä. Tarkennus on ainakin paikoillaan oleviin kohteisiin riittävän nopea. Sarjatulimoodissa resoluutio tippuu, eikä tarkennus tahdo enää Suomen hämärässä talvipäivänä pysyä perässä.

Automaatti valottaa kohtuullisen hyvin, mutta valotuksenkorjailulle on tarvetta. Tämä toiminto löytyy funktiovalikon kautta, eikä ole kovin nopea käyttää. Samaisessa valikossa on myös muita kuvaajaa kiinnostavia asetuksia kuvakoosta ja pakkauksesta lähtien.

Makkarat grillissä
Makkarat grillissä, 10.93 mm, 1/15 s, ƒ/5, ISO 1600

Jos haluaa kuvata useamman sekunnin suljinajoilla, pitää pidempi aika valita edellä mainitusta funktiovalikosta. Tällöin kameralla voi kokeilla jalustakuvausta hämärässä. ISO-herkkyys kannattaa tällöin asettaa mahdollisimman pieneksi.

Manuaalivalotusta ei ole valittavissa, mutta tämä ei liene paha puute ostajakunnan kannalta. Joissakin tilanteissa se olisi kyllä etu. Otinkin yhden tuotekuvan orjasalamoiden avustamina käsivaralta. Manuaalivalotuksen puute veti suljinajan pitkäksi, mutta salamoiden pysäyttävä voima teki kuvasta kuitenkin kelvollisen. Valotuksenkorjailua oli laitettu miinukselle maksimimäärä ja ja herkkyys lukemaan 80.

Tuotekuvatesti
Tuotekuvatesti, 13.61 mm, 1/2 s, ƒ/5, ISO 80

Akku kesti sekalaisessa kuvauksessa yli 300 ruutua. Osa kuvista tuli otettua pakkassäässä, joten akunkesto vaikuttaa hyvältä.

Kameraa voi ohjata puhelimella tai tabletilla wifin yli. Käytännössä homma pelitti hienosti. Kuvat saa wifillä myös mobiililaitteeseen, josta ne voi jakaa tarvittaessa eteenpäin.

Kuvanlaatu

Objektiivin valovoima on vaatimaton, f/3,8 - 6,9. Tästä seuraa se, että ISO-herkkyys tuppaa nousemaan erittäin helposti korkeisiin lukemiin. Tästäkin huolimatta suljinajat ovat pitkähköjä, joten kameran optinen kuvanvakaaja nousee arvoonsa.

ISO-herkkyys tuppaa nousemaan erittäin helposti korkeisiin lukemiin.

Vaikka kuvanlaatuasetuksen kytkee parhaimpaan asentoon, ei kuva kestä lähempää tarkastelua edes pienimmällä herkkyydellä. Pakkaus aiheuttaa häiriöitä kontrastikkaisiin reunoihin ja kohina peittää tasaisia pintoja. Absoluuttisen teräviä kuvia ei vaan käytännössä saa mitenkään, jos sellaista termiä voi käyttää.

Iin Wanha Hamina
Iin Wanha Hamina, 4.5 mm, 1/125 s, ƒ/3.8, ISO 400

Laatu heikkenee tasaisesti herkkyyden noustessa. Kameran kohinanpoisto poistaa samaa tahtia myös yksityiskohdat. Kamera tekee kyllä kaikkensa pitääkseen herkkyyden pienissä lukemissa suljinaikaa pidentämällä.

Vaikka kuvanlaatuasetuksen kytkee parhaimpaan asentoon, ei kuva kestä lähempää tarkastelua edes pienimmällä herkkyydellä.

Normaali sisävalaistus on tälle kameralle paha paikka, eikä siistiä jälkeä tahdo saada aikaan. Varsinkin liikkuvat kohteet ovat myrkkyä. Talvipäivän hämärä ei ole myöskään tämän kameran kaveri. Parasta jälkeä saa päivänpaisteessa, jolloin herkkyydet pysyvät pieninä.

Normaali sisävalaistus on tälle kameralle paha paikka, eikä siistiä jälkeä tahdo saada aikaan.

 

Canon PowerShot SX610 HS vs. iPhone 6S Plus

Entäpä vertailu nykyaikaiseen älypuhelimen kameraan? Jos sinulla on taskussa uusi ylemmän tason puhelin, se luultavasti pääsee kuvanlaadussa tasoihin peruspokkarin kanssa tai ehkäpä jopa ohi. Kännyköissä ei vaan ole zoomia Samsungin K Zoomia lukuun ottamatta, mutta se ei ole kovinkaan paha haitta yleiskuvaukseen. Zoom-objektiivin kanssa menetetään helposti valovoimaa, jota todella tarvitaan pienten ja vaatimattomien kennojen kanssa.

Original Image
Modified Image

Canon PowerShot SX610 HS vs. iPhone 6S Plus

 

Jos kuvia tarkastellaan pikselitasolla, on Canonin kuva kohinaisempi iPhonen vastaaviin verrattuna. Myös kontrasti, terävyys ja dynamiikka näyttäisivät hieman menevän iPhonen eduksi. Tämä ei ole tosin mikään tieteellisen tarkka analyysi, mutta suuntaa antava kuitenkin.

Jos sinulla on taskussa uusi ylemmän tason puhelin, se luultavasti pääsee kuvanlaadussa tasoihin peruspokkarin kanssa tai ehkäpä jopa ohi.

Molemmat laitteet suoriutuvat muuten kuvaamisesta näppärästi. iPhonen valotuksenkorjailu on näppärästi yhdistetty tarkennuspisteen valintaan. Pikkupokkarin etuna on, että kuvan saa otettua hanskoja riisumatta. Mutta muut asiat huomioiden vaakakuppi kallistuu puhelimen suuntaan. Ja onhan älypuhelimiakin erillisellä laukaisinnapilla varustettuna, jolloin kuvan voi ottaa käsineet kädessä puhelimen lukitusta avaamatta.

Original Image
Modified Image

Canon PowerShot SX610 HS vs. iPhone 6S Plus

 

20 megapikseliä, 18 kertainen zoom

Älä anna megapikseleiden ja zoomkertoimien huumata itseäsi kameraostoksilla. Kuten tämäkin testi osoitti, eivät pikselit ja pitkät zoomit tee kamerasta vielä hyvää. Yleensä vähemmän on enemmän. Pitkän telezoomin valovoiman puute tekee sen käyttämisestä hankalaa, ellei mahdotonta. Tällaisen kameran valovoima ei tahdo riittää edes laajakulmalla sisävalaistuksessa.

Pikselit ja pitkät zoomit tee kamerasta vielä hyvää. Yleensä vähemmän on enemmän.

Ii
Ii, 81 mm, 1/100 s, ƒ/6.9, ISO 800

Pikselimäärää on käytetty zoomkertoimen ohella vuosikaudet markkinoinnissa tärkeimpänä ominaisuutena. Pikselimäärän kuvitellaan tuovan kuvaan tarkkuutta ja laatua, mutta tässäkin tapauksessa valtaosa pikseleistä hukkuu optisten ja sähköisten puutteiden jalkoihin. Luultavasti maltillisemmalla pikselimäärällä tästäkin kennosta olisi saatu tehtyä parempi.

Pikselimäärän kuvitellaan tuovan kuvaan tarkkuutta ja laatua.

Monesti kuulee ihmisten sanovan, etteivät tarvitse hienoa kameraa, kun eivät ole ammattikuvaajia, eivätkä osaa käyttää kameran monimutkaisia säätöjä. Samat ihmiset saattavat sitten voivotella kuviensa huonoa teknistä laatua. Väittäisin, että heidänkin kuvien laatu paranisi paremmalla kameralla. Paremman kennon ja valovoimaisen optiikan edut tulevat kyllä esiin, vaikka kuvaisi täysautomaatilla.

Kuvan sisältö onkin sitten toinen juttu. Oli kamera hyvä tai huono, ei se osaa itsekseen mennä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, eikä hakea oikeaa kuvakulmaa tai ratkaisevaa hetkeä. Kuvaaja on tästä asiassa vastuussa.

Oli kamera hyvä tai huono, ei se osaa itsekseen mennä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, eikä hakea oikeaa kuvakulmaa tai ratkaisevaa hetkeä.

Yhteenveto

Canon PowerShot SX610 HS on näppärän kokoinen taskukamera ripeille tominnoilla ja wifillä. Valitettavasti kuvanlaatu jättää paljon toivomisen varaa ja paremman pään kännykkä pystyy samaan, ellei parempaankin. Pitkä zoom on paperilla houkutteleva, mutta valovoima tai paremminkin sen puute tekee telepään käytöstä vähemmän houkuttelevaa. Valovoima ei laajakulmapäässäkään riitä sisävalaistuksessa, kuin liikkumattomiin kohteisiin.

Iin Wanha Hamina
Iin Wanha Hamina, 11.63 mm, 1/50 s, ƒ/5, ISO 250

Mutta hätä ei ole ihan niin paha, kuin tekstistä voisi päätellä. Jos kuvaa tarkastellaan pienessä koossa tai pienellä näytöllä, ei kuvanlaadun puutteet ole niin ilmeisiä. Oheisen gallerian kuvia katselemalla voit itse päätellä, miten kuvanlaatu tai sen puutteet näkyvät itsellesi.

Jos nyt kuitenkin olisin pokkaria ostamassa, niin katse kohdistuisi ehdottomasti suurikennoiseen kameraan lyhyellä, mutta valovoimaisella zoomilla. Tällaisia kameroita on myös Canonilla, jopa kokonainen mallisarja. Tällaisesta tuleekin juttua jossain vaiheessa.

Galleria

Jätä kommenttisi

Kommenttia

  • Vieras (Mietteliäs)

    Hei! Mainitsit tuossa lopussa, että Canoniltakin löytyisi parempia digikameramalleja. Mitä itse suosittelisit? Entä mitä suosittelisit, jos budjetti on siinä 250 euron paikkeilla?

  • Canonin paremmat pokkarit tunnistaa mallimerkinnästä GX, esim. G5X ja G9X. Kaikissa noissa malleissa on perinteiseen pokkariin verrattuna suurikokoinen kenno, kooltaan 1" tai G1X-sarjassa vieläkin suurempi. Myös optiikka on valovoimaisempi ja laadukkaampi, kuin peruskamerassa. Valitettavasti noista malleista yksikään ei ole hinnaltaan kaavailemassasi hintaluokassa.

    Tosin G7X-mallista on julkaistu uudempi, mark II -versio, joten kenties ensimmäisen sukupolven mallia voisi jostain vielä saada sopuhintaan. Muussa tapauksessa 250 € ei valitettavasti riitä uuteen isompikennoiseen pokkariin, mutta käytettynä sellaisen voisi saada.