Garmin vívoactive laajassa kokeilussa
- by Ilkka Rytkönen
Älykello, sykemittari vai aktiivisuusranneke
Aikaisemmin oli vain perinteisiä sykemittareita sykkeen ja ajan mittaukseen. Jossain vaiheessa tuli askelmittareita, jotka olivat aikansa hitti. Sykemittarit kehittyivät ja näistä sai tiedot tietokoneelle harjoituspäiväkirjaan. Sykemittareihin tuli sittemmin GPS-lisäpalikoilla mahdollisuus mitata matkaa ja nopeutta, mutta reittiä ei saanut talteen. Älypuhelinten ja urheilusovellusten avulla halukkaat saivat nopeuden lisäksi myös reitit kartalle. Sykemittareiden kehitys sai myös sykemittareihin sisäänrakennetut GPS:t ja reitit kartalle. Ja harjoituspäiväkirjat siirtyivät kovalevyiltä pilveen mobiiliaikakauden koettaessa.
Askelmittareiden vaivuttua jo unholaan markkinoille tulivat aktiivisuusrannekkeet. Kun ne olivat lyöneet läpi, niin niitä tuli sitten eri valmistajilta, kuin sieniä sateella. Aktiivisuusrannekkeet eivät ole kuitenkaan olleet riittäviä laitteita aktiiviliikkujalle, joka haluaa mitata suorituksiaan tarkemmin ja monipuolisemmin. Myös lenkin aikana saatava data ei aktiivisuusrannekkeissa ole kummoinen.
Osa on taas innostunut älykelloista, joita on myös ilmestynyt markkinoille suuret määrät. Osa laitteista mittaa sykettä tai ehkä paremminkin pulssia ranteesta. Mutta nämä laitteet ovat pääosin urheilun seurantaan ja analysointiin melkoisen raakileita. Raakileiksi näitä voisi kutsua myös muutenkin monilta osin, ainakin toistaiseksi.
Markkinoille on tullut sykemittareita, joihin on liitetty aktiivisuusrannekkeiden toiminnot. Osa kelloista on saanut myös älykelloista perittyjä ominaisuuksia, joten näissä yhdistyvät sitten kaikki kolme kategoriaa. Yksi tällaisista laitteista on nyt testattavana oleva Garmin vívoactive.
Arviointiperusteet
Arvioin Garmin Vívoactiven käyttöä ja toimintoja omien tarpeiden mukaan. Haluan, että tämän kaltainen tuote käytössäni soveltuu ennen kaikkea urheiluun, tässä tapauksessa hiihtoon ja rullaluisteluun ja näiden suoritusten analysointiin sekä harjoituspäiväkirjan pitämiseen. Tämä arvio on reilun kuukauden mittaisesta käytöstä.
Kello ja myyntipakkaus
Garmin vívoactive toimitetaan pienessä paketissa, jonka sisältönä on itse kello ja magneettinen lataustelakka. Laturia ei sisälly pakettiin, mutta kellon lataus onnistuu tietokoneesta tai USB-laturilla verkkovirrasta. Kellon värivaihtoehtoina on musta tai valkoinen. Laitteeseen on myynnissä myös erivärisiä vaihtorannekkeita. Lataustelakka on hieman kookas, mutta yksi parhaista. Kello loksahtaa paikoilleen oikeaan asentoon magneetin avulla. Muissa sykemittareissa ja kelloissa lataustelakkaa joutuu usein asettelemaan tarkasti oikeaan asentoon.
Itse kello on neliskulmainen ja ulkonäöstä voi olla montaa mieltä. Mutta laite on kevyt ja siro ja istuu ranteessa mukavasti. Akunkestoksi luvataan peräti kolme viikkoa kellotilassa. GPS päällä harjoitustilassa akun pitäisi kestää kymmenen tuntia. Fyysisiä nappeja on kaksi, yksi laitteen molemmin puolin. Vasen nappi toimii virtakytkimenä ja siitä saa myös näytön taustavalon päälle. Oikean puoleinen on sitten toimintonäppäin, jolla päästään aloittamaan harjoitus. Kosketuksella toimivia nappeja on kaksi, toinen on takaisin-näppäin ja toisella avaa popup-valikon. Näille olisi ollut kyllä tilaa ihan oikeinakin nappeina, jolloin käytettävyyttä olisi tullut lisää.
Käyttöönotto
Kellon käyttöönottoon tarvitaan tietokone tai sopiva älypuhelin sekä Garmin Connect -tili. Tilin luonti onnistuu myös puhelimella. Connectiin laitetaan omat henkilökohtaiset tiedot sekä liitetään laite tähän tiliin. Laitteen asetuksia pääsee muokkaamaan puhelimen sovelluksella tai netistä. Kaikkea ei kuitenkaan pääse säätämään puhelimella, joten Garmin Connectissa kannattaa käydä sitten kuitenkin varmuuden vuoksi nettiselaimella, ettei jokin asetus jää vinksalleen.
Garmin Connectissa kannattaa käydä sitten kuitenkin varmuuden vuoksi nettiselaimella, ettei jokin asetus jää vinksalleen.
Vaikka asetuksista olisi ottanut käyttöön metriyksiköt, niin silti kellosta pitää erikseen käydä asettamassa säänäkymään celsiukset fahrenheittien tilalle. Asetus löytyy aika monen mutkan takaa.
Näyttö on siis kosketusta totteleva värinäyttö. Kosketusnäyttö ei toimi parhaalla tavalla ja hanskat kädessä käytön saa melkein unohtaa. Vertailun vuoksi esim. Sony SmartWatch 3:ssa on kosketusnäyttö, joka pelaa hyvin hanskojen kanssa. Näytössä ei ole taustavaloa, eli vähässä valossa näytöstä ei saa kovin hyvin selvää, ellei kytke valoa päälle. Auringonvalossa näyttö on puolestaan erittäin selkeä ja luettava. Kellotauluja voi ladata erilaisia vaikka eri käyttötarkoituksiin.
Kosketusnäyttö ei toimi parhaalla tavalla ja hanskat kädessä käytön saa melkein unohtaa.
Aktiivisuuden mittaus
Vívoactive mittaa aktiivisuutta kaiken aikaa ja asettaa päivälle automaattisesti askeltavoitteen. Jos liikkuu enemmän, niin tavoite nousee. Omat tavoitteet pyörivät n. 7000 - 10000 askeleen välissä. Aktiivisuuden mittaus lisää myös kuljettua matkaa ja kalorinkulutusta, jota voi seurata reaaliajassa. Askeleiden kerääntyminen näkyy kellotaulusta riippuen kaaviona tai muuna vastaavana, mikä on hyvä asia. Jos jää liian pitkäksi aikaa paikoilleen, kello käskee lähteä liikkeelle. Joskus kello saattaa kävellessäkin käskeä liikkeelle, joten ei tämän ihan täysin toimi.
Älykello
Mikäs se sellainen kello olisi, joka ei kertoisin kaiken aikaa saapuvista puheluista, viesteistä, syntymäpäivistä yms. Garmin iskee tähän sopaan, eli saapuvan puhelun soittajan näkee, samoin esim. Viestit ja kalenterimerkinnät ja säätiedot. Sosiaalisen median ilmoituksia ei tule. Kellosta onnistuu myös puhelimen musiikkisoittimen ohjaus.
Näyttöä sivusunnassa pyyhkimällä voi vaihtaa widgetistä toiseen. Widgettejä voi poistaa ja lisätä mobiilisovelluksen avulla puhelimesta käsin. Erilaisia widgettejä on tarjolla mukava määrä.
Jos puhelin on hukassa, niin kellosta voi laittaa puhelimeen hälytysäänen päälle ja löytää sitten luurinsa sohvan raosta.
Unen seuranta
Nukkumaan mennessä kellosta voi kytkeä unitilan päälle ja vastaavasti aamulla voi kellolle sanoa heränneensä. Mutta tämä ei ole pakollista, vaan kello kyllä osaa seurata hyvin unta myös automaattisesti. Tähän ehkä vaikuttaa, että asetuksiin voi laittaa normaalin nukkumaanmeno- ja heräämisajan. Mutta vaikka menisi eri aikaan nukkumaan tai herää aiemmin tai myöhemmin, kello kyllä aistii sen.
Mobiilisovellus näyttää yön tapahtumat kiitettävän selkeästi pylväskaaviona sekä kertoo syvän ja kevyen unen keston sekä hereillä vietetyn ajan. Toinen kaavio näyttää puolestaan liikkeet unen aikana. Öitä voi kätevästi selata eteen ja taakse, jos haluaa verrata tuntemuksiaan mittaustuloksiin.
Sykemittarina lenkillä
Vívoactiven mukana ei tule sykevyötä, mutta mikäli tätä aikoo käyttää sykemittarina, sykevyö on hommattava erikseen. Tähän käy ANT+-sykevyöt. Vaikka kellossa on Bluetooth Smart -yhteys, ei sinihammasvyöt tähän kuitenkaan paritu. Laite tukee myös polkupyöräsensoreita.
Jos olet ehtinyt laitaa hanskat käteen lenkille lähtiessä, niin riisu ne. Muuten et pääse käynnistämään tallennusta, koska kosketusnäyttö ei tahdo reagoida mihinkään käsineet kädessä. Kun olet valinnut lajin, niin ajanotto käynnistyy kuitenkin fyysisellä napilla. GPS-satelliitit löytyvät nopeasti, eli tästä plussaa.
GPS-satelliitit löytyvät nopeasti.
Lajeina ei tosiaan ole, kuin pyöräily, kävely ja kaksi eri sisäliikuntaa. Ladattavia sovelluksia on tarjolla mm. Lasketteluun, frisbeegolfiin, juoksuun, uintiin ja golfiin kenttätietoineen. Jos lenkin tallentaa juoksuna, niin lajin saa myöhemmin muutettua toiseksi Garmin Connect -palvelussa. Mutta olisi hyvä, jos lajivalikoimaa olisi jo suoraan saman verran valittavissa kelloon, mitä on tarjolla pilvipalvelunkin puolella.
Kello ottaa automaattisen kierrosajan jonkin parametrin mukaan, vaikka ei edes saman pisteen kautta kiertäisi. Kun haluaa itse ottaa väliajan vaikkapa kääntöpaikalta, niin eihän se onnistu. Sykealueen ja muuta dataa saa näkösälle, jos vaan näytön saa rullattua käsineet kädessä sopivaan kohtaan. Oletuspyöräilynäkymässä on tarjolla matka, aika ja nopeus. Tietokenttiä voi muokkailla haluamikseen.
Lenkin päätteeksi harjoitus pitää tallentaa kosketusnäytöltä, eli ensin on otettava hanskat pois. Harjoitus synkronoituu Connectiin automaattisesti, jos puhelin on lähettyvillä. Hyvää on, ettei puhelinta ole pakko pitää lenkillä mukana, ellei halua.
Garmin Virb -ohjaus
Kun kelloon lataa Virb-widgetin, voi sillä sen jälkeen ohjata etänä Garminin wifi-yhteydellä varustettuja Virb-actionkameroita. Sovellus on yksinkertainen ja sillä voi ainoastaan käynnistää ja pysäyttää videokuvauksen tai ottaa valokuvia.
Garmin Connect -pilvipalvelu
Sanoisin, että Garminin nettipohjainen pilvipalvelu on paketin heikoin lenkki. Connect päivittyi vuosi, pari sitten. Käytännössä palvelu pysyi samana, ulkoasu vaan hieman muuttui.
Connectissa on hyvin paljon sivuja ja toimintoja, eikä sieltä löydä helposti haluamaansa. Jos haluan katsoa, paljonko olen rullaluistellut kilometrejä kesällä, niin yhteenveto pitää tehdä käsin Excelissä. Ehkä Connectissa saisi raportin jostain näkösälle, mutta en ole yrityksistä huolimatta sitä löytänyt. Garmin voisi selkeyttää pilvipalveluaan huomattavasti.
Jos haluan katsoa, paljonko olen rullaluistellut kilometrejä kesällä, niin yhteenveto pitää tehdä käsin Excelissä
Jotta kaikki ei olisi huonoa, niin harjoituksen aikana vallinnut säätila tulee automaattisesti harjoituksen tietoihin. Tämä onkin yksi hyvä asia Connectissa, jonka haluaisin tuoda muihinkin palveluihin.
Olen kyllä kuullut vastakkaisiakin kommentteja Connectista, eli sitä joku pitää hyvänä. Kannattaa käydä itse vaikka rekisteröitymässä palveluun ja kokeilla, jotta näkee sen toiminnat. Sinnehän voi syöttää vaikkapa manuaalisesti keksittyjä harjoituksia ja katsoa toimivuutta omalta kannalta.
Puhelimessa toimiva Connect on mielestäni nettipohjaista sovellusta parempi, vaikka sieltäkään en saa hiihtokilometrejä raportiksi asti.
Harjoitusten jako sosiaaliseen mediaan onnistuu sekä pilvestä, että mobiilista. Tähän on saatu parannusta aikaisempaan nähden ja kilometrit pysyvät nyt mukana jaossa, eivätkä vanhaan malliin muutu maileiksi.
Hyvää
- Pitkä akunkesto
- Automaattinen synkronointi
- Mukautettavat kellotaulut
- Napakka lataustelakka
- Ladattavia sovelluksia ja kellotauluja
- Aktiivisuuden ja unen seuranta
- Kevyt ja mukava ranteessa
- Näyttö auringonpaisteessa
- Säätila automaattisesti harjoituksiin
Huonoa
- Kosketusnäytön toiminta
- Fyysisten nappien vähäisyys
- Soveltuvuus monipuoliseen urheiluun
- Garmin Connect -pilvipalvelu
- Näyttö pilvisellä kelillä tai vähemmässä valossa
Yhteenveto
Garmin Vívoactive toimii parhaiten kellona, aktiivisuusrannekkeena ja unenseurantalaitteena. Kenties juoksijat, pyöräilijät ja golffarit saavat tästä enemmän irti, mutta omaan käyttöön tämän sykemittariominaisuudet ovat puutteelliset. Laite olisi parempi ilman huonosti toimivaa kosketusnäyttöä. Myös pilvipalvelua parantamalla tuotteen houkuttelevuus paranisi roimasti.
Galleria
Kommenttia
- Ei kommentteja
Jätä kommenttisi