Nettisivujen ulkoasu-uudistus 2017
- by Ilkka Rytkönen
Uutta ilmettä ja nopeutta sivustolle
Sain nettisivuni uudistettua kovan vaivan jälkeen 2015 loppupuolella. Uudistus oli kaivattu ja monessa mielessä onnistunut. Mutta jotain jäi kaivelemaan edellisen uudistuksen jälkeen. Vaikka sivupohjan elementit ja muut asiat olivat erittäinkin silmiä hiveleviä ainakin omalta kantilta ajateltuna, sivupohjassa oli joidenkin lisäosien kanssa yhteensopivuusongelmia. Näitä en saanut ratkaistua, vaikka yritinkin.
Toinen ongelma vanhassa versiossa oli nopeus, tai pikemminkin hitaus. Simple Image Gallery Pro ryyditettynä PhotoSwipe-pluginilla teki sivujen lataamisen joskus tuskastuttavan hitaaksi. Mutta myös muiden sivujen latautuminen tuotti joskus tuskaa. Vaikka sivu oli jo latautunut, niin preloader-kuvake vaan jatkoi pyörimistään. Sivuja sain nopeammaksi ajan kanssa säätämällä, mutta hyvään lopputuloksen en päässyt.
Sivuille pesiytyi roskapostia lähettävä haitake
Aloinkin katsella syksyllä 2016 uutta pohjaa, mutta se oli taas haastava operaatio. Koska sivusto oli Joomla-julkaisujärjestelmän päälle kasattu, en katsonut aiheelliseksi sitä muuksi muuttaa. Erilaisia sivupohjia on netissä lähes pohjattomasti, joten sopivan pohjan löytymisen luulisi olevan helppo juttu. Mutta ei. Valtaosa pohjista on jotenkin rumia tai muuten kelvottoman oloisia. Jotkut pohjat alkoivat kuitenkin etsiskelyn tuoksinnassa tuntua sopivimmilta vaihtoehdoilta ja ne vaativat tarkempaa tutustumista.
Mielessä oli katsella rauhassa sopiva pohja ja viritellä se toimimaan kaikessa rauhassa, mutta toisin kävi. Nettisivuilleni oli päässyt jonkun haavoittuvuuden kautta pesiytymään haitake, joka alkoi lähettää roskapostia ilkansivu.net-domainin kautta. Ensin en voinut lähettää sähköpostia Yahoo- tai Hotmail-osoitteisiin, koska domainini oli joutunut mustalle listalle. Otin yhteyttä palveluntarjoajaani, Int2000.nettiin. He eivät nähneet missään mitään epänormaalia toimintaa.
Reporting-MTA: dns; cpanel1.int2000.net Action: failed Final-Recipient: rfc822;@yahoo.com Status: 5.0.0 Remote-MTA: dns; mx11.int2000.net Diagnostic-Code: smtp; 550 A URL in this email (ilkansivu . net) is listed on https://spamrl.com/. Please resolve and retry
Muutamien viikkojen päästä sain oletussähköpostiini välitystiedot 31 epäonnistuneista sähköpostin lähetyksistä. Parin päivän päästä tuli pari viestiä lisää. Ihmettelin, että mistähän tuo on peräisin ja vaihdoin varmuuden vuoksi kaikkien sähköpostilaatikoiden salasanat. Otin asian tiimoilta yhteyttä vielä palveluntarjoajaan, Int2000.nettiin. Sieltä käskettiin vaan vaihtaa sähköpostien ja pääkäyttäjän salasanat uusiin. Välitystietoja tuli muutama vielä lisää parin päivän välein, mutta noin viikon päästä räjähti. Silloin minullakin välähti, että nettisivuiltanihan tuon on oltava peräisin.
Meille ei ole tullut tietoa että sivustolla olisi haitallista sisältöä tai että sivuston kautta olisi lähetetty roskapostia jonka vuoksi osoite olisi voinut joutunut tälle listalle mutta suosittelen silti tarkistamaan sivutilan ettei siellä ole mitään haitallista sisältöä ja tarkistamaan että julkaisujärjestelmä, mahdolliset lisäosat ja teemat ovat ajan tasalla ja päivittää nämä tarvittaessa ajan tasalle.
Eräänä päivänä epäonnistuneita roskalähetyksiä oli jo 930, seuraavana 6636 ja sitä seuraavana 4063 kpl. Olin töissä, enkä päässyt heti ottamaan sivustoa pois verkosta. Pelkästään ylläpitomoodin päälle laittaminen ei olisi auttanut, vaan tiedostot piti vaan tuhota. En ehtinyt poistaa ajoissa sivuja ja Int2000.netin automatiikka laittoi sivustoni eristyksiin. Eikä pelkästään sivujani, vaan myös sähköpostini ei tämän jälkeen pelannut. Postia ei voinut lähettää, eikä vastaanottaa. Viikonloppuna ei ollut mitään tehtävissä, koska palveluntarjoajalla on asiakaspalvelu auki ainoastaan arkisin.
Lähetin palveluntarjoajalle sähköpostia sitten Gmailista, mutta nekin yritykset päätyivät ensin spammifiltteriin. ilkansivu.net-domain oli nyt sen verran pahasti mustilla listoilla, ettei kyseistä domainia kärsinut nimeltä mainita. Piti vaan kierrellen ilmaista asia, jotta viestin sai menemään perille.
Maanantain tullen sain yhteyden asiakaspalveluun ja sivuston sekä sähköpostin auki. Palautin nettisivuston vanhemman varmuuskopion siinä toivossa, ettei siinä olisi haitaketta. Pitkään näytti, että haitake hävisi tämän operaation seurauksena. Mutta eräänä päivänä roskaa alkoi taas lähteä ja entistä enemmän. Int2000.net näki saman, kun asiaa tiedustelin. Eivät osanneet sanoa siihen muuta, joten sivut piti ottaa taas verkosta. Olisiko sivuille ujutettu takaportti jossain vaiheessa, joten olisi pitänyt palauttaa vielä varhaisempi varmuuskopio, jotta takaportista olisi päässyt eroon. Mutta mistäs sen tietää, miten vanhassa varmuuskopiossa takaportti on. Kunnon hakkerihan sen selvittäisi, mutta en laske itseäni sellaiseksi.
Mistäs kautta se haitake olisi sivuilleni tullut? Reittejä on monia. Ilmeisin vaihtoehto on julkaisujärjestelmän, eli tässä tapauksessa Joomlan haavoittuvuus. Toinen reitti on jonkun Joomlan lisäosan haavoittuvuus. Myös palveluntarjoajan kautta voidaan sivustoon päästä käsiksi, tai sitten ftp:n kautta tai hakkeroimalla sivuston ylläpitäjän salasana. Se nyt jäi selvittämättä, mutta serverin juurihakemistoon oli ainakin ilmestynyt pari ylimääräiseltä vaikuttavaa tiedostoa. Yhteen tällaiseen tiedostoon oli linkki eräässä roskapostissa. Joomlaan oli myös ilmestynyt ylimääräinen käyttäjä, joka ei kuitenkaan lokin mukaan ollut koskaan kirjautunut sivustolle. Lienee siis todennäköisin vaihtoehto, että tämä on johtolanka sylttytehtaalle.
Vaikka olin ottanut sivut pois verkosta, niin roskaa alkoi taas jossain vaiheessa lähteä uudelleen. Roskahaitake oli levinnyt sivuston ulkopuoliseen jAlbum-kuvagalleriaan, joka ei ollut edes julkinen. Eipä siinä auttanut, kuin serverin totaalinen siivoaminen kaikesta mahdollisesta sälästä. Tämän jälkeen ei roskaa enää lähtenyt. Int2000.net olisi 200€ maksua vastaan voinut tutkia roskaongelmaa, mutta en tarttunut tarjoukseen. Päätin rakentaa sivut uudelleen puhtaalta pöydältä. Jos epäonnistuneita roskapostin toimituksia oli 25284 kpl, niin montakohan roskaviestiä meni perille.
Samalla päätin vaihtaa webhotellipalvelut toiseen firmaan. Tätä asiaa olin jo aikaisemmin harkinnut, mutta on jäänyt tekemättä. Kun on jostakin hostaajasta lukenut kommentteja, niin se olisi vaan ollut hyppy ojasta allikkoon. Mutta Sigmatic alkoi vaikuttaa hyvältä, niin käyttäjäkommenttien, kuin palvelupakettien osaltakin. Sinne sivut siis siirtyivät.
Kaikki hakutulokset johtavat Templatemonsterille
Sivut piti saada nopeasti pystyyn, joten uusi sivupohja piti hommata pikaisesti. Joka on Googlella sivupohjia hakenut, niin on varmasti törmännyt Templatemonsteriin. Siellä on kaikenlaisia sivupohjia kaikenlaisiin julkaisujärjestelmiin suuret määrät. Jo aiemmin olin harkinnut Wegy-nimisen pohjan ostamista ja nyt oli alennusmyynnit menossa. Kyselin vielä chatista, onko pohja K2-lisäosan kanssa yhteensopiva. Vastaus oli, että kyllä. Templatemonsterin chat on avoinna 24/7, eli apua kysymyksiin on aina tarjolla. Ja kun jotain jostain sivupohjasta kysyy, sähköpostiin tulee saman tien alennuskoodi. Näin ollen mistään pohjasta ei tarvitse maksaa ikinä normaalihintaa, jos vaan kysyy jotain haluamastaan tuotteesta.
Tarjoushinta Wegylle oli siis 50 dollaria, joka on kohtuullinen hinta toimivasta pohjasta. Paypalin kautta hoidettu ostostapahtuma ei vaan mennyt heti läpi ja aloin jo tehdä ostosta uudelleen. Samassa puhelin soi ja soittajan suuntanumero oli +1, eli USA:sta. Soittaja kysyi englanniksi, että ostinko juuri sivupohjan. Vastasin myöntävästi ja puhelu loppui siihen. Heti perään tuli sähköpostiin tilausvahvistus onnistuneesta ostoksesta ja pääsin lataamaan Wegyn koneelleni.
Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömssössä ja minulla on ollut tähän mennessä kaiken kaikkiaan 13 tikettiä Templatemonsterin tukijärjestelmään. Apua erinäisiin ongelmiin on kuitenkin saanut joko chatin tai sitten tikettijärjestelmän kautta jopa joulun pyhien aikaan. Wegyn asennus puhtaaseen Joomlaan ei onnistunut. Tuloksena oli vaan puhtaan valkoinen sivu ilman mitään sisältöä. Ainoa konsti oli asentaa quickstart-paketti, joka sisälsi kaiken demosisällön. Tämä on toisaalta helppo tapa, mutta olisin silti lähtenyt mieluummin puhtaalta pöydältä liikkeelle. Demosisällön olin kuitenkin asentanut jo toiseen paikkaan, josta pääsin tutkimaan Templatemonsterin koodarin aivoituksia. Tikettijärjestelmän kautta yrittivät saada ongelmaan ratkaisua, mutta eivät hekään saaneet puhdasta asennusta aikaiseksi. Asensivat sitten sen täyden demosivuston, kun eivät muuta keksineet.
Joomlassa kun erinäisiä asioita voi tehdä sen tuhannella eri tavalla ja eri sivupohjissa käytettyjä tapoja ei aina selvitetä dokumentaatiossa kovinkaan selvästi. Templatemonsterin dokumentaatio on vain sellainen joka pohjaan käypäinen yleinen versio ja juuri Wegyssä käytettyjä ratkaisuja ei siinä käydä läpi.
Wegyssä oli iPadin tai iPhonen jumittava bugi Chromea käytettäessä, mutta tämä saatiin korjattua. Samoin haluamani AddThis-jakonappulat asettuivat sopivan näköisinä haluttuun paikkaan. Alaosan Templatemonster-mainos oli jostain syystä haluttu jättää pohjaan pysyvästi, mutta ylläpidon avustuksella sain senkin pois. Ihmeellistä, että maksetussa pohjassa pitäisi olla tekijän mainos.
Vanha sisältö uuteen pohjaan
Wegyn piti olla K2-yhteensopiva, mutta eipä se sitten ollutkaan. Yhteensopivuusongelmien takia mietin jo, että pitääkö tässä alkaa uutta pohjaa kuitenkin etsiä. Olin kuitenkin jo sen verran pitkällä Wegyn kanssa, etten halunnut enää venyttää sivujen uudistamista vaan tyydyin käyttämään Joomlan vakioartikkeleita. K2:n käyttämisen tärkein syy on, että saan erittäin miellyttävät URL:t, eli sivujen osoitteet. Koska vanha sisältä oli tehty K2:lla, en saisi enää samoja osoitteita käyttöön. Esimerkiksi Fuji X-Pro2:n blogitekstin osoite muuttui muodosta:
http://www.ilkansivu.net/blogi/fujifilm-x-pro2
muotoon:
http://www.ilkansivu.net/blogi/370-fujifilm-x-pro2
Kategorianäkymässä Joomlan vakioartikkeleiden osoitteeseen tulee aina artikkelin id-numero, mikä tekee osoitteesta ruman näköisen. Ajattelin kuitenkin voivani elää tämän haittapuolen kanssa, koska Joomlan tuleva 3.7-päivitys mitä ilmeisemmin tulee korjaamaan tämän ongelman. Vanhoille osoitteille tein joka tapauksessa edelleenohjaukset uusiin osoitteisiin, joten kaikki vanhat linkit ovat yhä toimivia.
Laitoin vanhan sivuston pyörimään omalle koneelle WAMP-serverin avulla, josta pystyin helposti kopioimaan sisällön uuteen pohjaan. Näin kaikki artikkeleiden muotoilut siirtyivät sisällön mukana vanhan pohjan erikoisuuksia lukuun ottamatta. Uuden pohjan jippoja olen sitten lisäillyt tässä hiljalleen vanhaan sisältöön ja pikkuhiljaa kaikki alkaa olla hyvällä mallilla. Artikkeleiden lukukerrat sain siirrettyä uuteen, joten statistiikkapuoli on tämän myötä kunnossa. Vielä en ole keksinyt, millä saan artikkeleiden äänestykset siirrettyä, mutta ehkä nekin aikaa myöten saa tuotua.
Vanhasta sisällöstä toin myös Community Pollsin kyselyt ja niiden tulokset tietokantoja kopioimalla. Myös kesän 2016 suuri makkaravertailu tuli suhteellisen kivuttomasti Balbooa Galleryn mukana. Balbooa Gallery on myös uusi kuvagalleriasofta vanhan Simple Image Galleryn tilalle. Balbooa Gallery on tyylikäs ja sujuva, vaikkei taivukaan yhtä hyvin kaksikieliseen sivustoon, kuin SIG Pro. Wegyssä olisi valmiina kyllä Joomla Gallery, mutta en ainakaan vielä vakuuttunut sen soveltuvuudesta omiin tarpeisiin. Kommentointijörjestelmä vaihtui Disqus-liitännäisestä Komentoon, eli kommentointi on paikallisella palvelimella tästä eteenpäin. Aiemmat kommentit kopioin sellaisenaan Komentoon.
Sivupohjassa olisi valmiina myös lomakkeet, mutta sen korvasin Balbooa Formsilla. Balbooa mahdollistaa tyylikkäämmät lomakkeet ja sen avulla voin lähettää automatisoidun ja personoidun viestin lomakkeen lähettäjälle. Yksi Wegyn hienoja puolia oli, että sivun yläosaan saa YouTube-videon pyörimään. Omaan silmään tällaiset ovat tehneet vaikutuksen, joten oli mukava saada sellainen omalle sivustolle. Tässä on vaan pieni puute, sillä video ei lähde pyörimään puhelimella. Ainoastaan videon ensimmäinen ruutu jää näkyviin. Olisi hyvä, että puhelimella videon tilalle saisi valokuvan, mutta sekin onnistuisi maksamalla Templatemonsterille tuunauksesta ylimääräistä. Ehkä tämäkin ratkeaa tekemällä sellainen video, jossa ensimmäinen ruutu sisältää sopivan kuvan.
Huomasin, että sivuston hakukone toimii turhankin tehokkaasti. En voinut rajata asiakasgallerioita haun ulkopuolelle millään. Tämä olisi tietysti voinut estää laittamalla asiakasgalleriat salasanan taakse, mutta joskus se tuntuu liioittelulta. Smart Search -toiminto mahdollistaisi valikoivan haun, mutta se ei suoraan toiminut menussa olevan haun kanssa. Templatemonster olisi tehnyt kyseisen toiminnon sivuilleni 150 dollarilla, mutta kieltäydyin siitä. Keksin, että asiakasgalleriat voi tehdä K2-artikkeleilla ja K2:n voi jättää hakukoneen ulkopuolelle. Näin oli tämäkin ongelma ratkaistu.
Kun kaikki oli melkein valmista, niin huomasin kaksikielisyyden jumittavan. Sivut menivät jumiin kielen vaihdon yhteydessä tai muuten vaan sivuja selatessa. Ongelmaan ei tuntunut olevan suoraa syytä. Kaikki kieliasetukset tuli kyllä käytyä useaan kertaan läpi, mutta ongelmat vaan jatkuivat. Templatemonster käski tarkistaa asetuksia, mutta hekin alkoivat sitten ongelmaa lopulta tutkia. Ongelmaksi paljastui menu-moduuli ja sen uudelleen tekeminen ratkaisi ongelman.
Saman tyyppinen ongelma oli myös breadcrumps-moduulissa, sillä se alkoi näyttää omiaan. Sama ongelma oli myös vanhalla sivustolla hääkuva-kategoriassa. Tämäkin moduuli alkoi toimia hienosti poistamalla vanha ja korvaamalla se uudella. Taas oli sivuston julkaisu lähellä, mutta mobiilivalikko rupesi jumimaan puhelimissa. Tähänkään ei suoraa syytä löytynyt. Sitten jossain vaiheessa ongelma katosi, kun sivuston välimuistin otti pois käytöstä. Eli moninaisia voivat ongelmat olla ja yllättäviä niiden ratkaisut.
Vuoden 2000 sivuni näkyivät Googlessa hyvin, eli hakukonenäkyvyys oli muistiolla tehdyllä sivustolla hyvä. Kun sain ensimmäisen Joomla-sivustoni pystyyn, hakukonenäkyvyys huononi merkittävästi. Syytä en tarkalleen tiedä, sillä yritin tehdä sivut edelleen hakukoneystävällisesti. Kun nyt sivut ovat pyörineet uudella pohjalla jonkun aikaa, vaikuttaa hakukonenäkyvyys parantuneen selvästi. Ehkä osasyynä tähän on sivuston yleinen nopeutuminen. Nopeutumiseen vaikuttaa varmasti uusi sivupohja, uusi palveluntarjoaja sekä paremmin toimiva kuvagalleriasovellus. Tosin osa kuvista pyörii edelleen vanhalla gallerialla, mutta tarkoitus on siirtää ne uudelle puolelle pikkuhiljaa.
Captcha-plugin odottaa vielä kytkemistään. Sivustoa testatessa huomasin, että jostain syystä botit eivät ole lähettäneet lomakkeiden kautta minulle roskaa, joten käyttäjien elämän helpottamiseksi en vielä ottanut tätä roskaestoa käyttöön. Käyttöönotto on kuitenkin napinpainalluksen päässä.
Yhteenveto
Sivuston ulkoasu-uudistus oli odotettua suurempi urakka, eikä mikään tuntunut ensin pelaavan. Nyt homma alkaa olla voiton puolella ja sivuja voi markkinoida jo täysillä. Tällä kokemuksella kokeilisin jälleen kerran uuden toimijan sivupohjaa, sillä niissä tuntuu olevan melkoisia odottamattomia jippoja. Sivuston tekeminen on kuitenkin loppumaton juttu ja aina tulee mieleen kehitettävää tai parannettavaa. Ilkansivu.net-domain on nyt poistunut mustilta listoilta, sillä en ole enää havainnut ongelmia yhdenkään sähköpostin lähetyksen kanssa.
Error
Kommenttia
-
Aika ikävän kuuloinen tapahtuma! Eihän tuollainen tuuri käy kenellekkään, että sivusto alkaa lähettämään tuhottomat määrät roskapostia ja sitten saitti nurin. Miten uskalsit jatkaa Joomlan käyttöä sen jälkeen?
Olen muutaman sivuston rakentanut Joomlan päälle ja sanoisin että, aikamoisen vaivan saa tehdä samaan lopputulokseen kun ketterimmillä julkkareilla. Drupalin kanssa sama homma. Erilaisia verkkosivusto toteutuksia olen tehnyt vuodesta 2008 ja voin ensimmäistä kertaa sanoa ihan hyvillä mielin, että suuntaan ensimmäisenä Wordpressin teemojen verkkokauppaan ja nappaan alle tapaukseen sopivimman.
Ehkä me (nörtit) joskus viisastutaan ja keskitytään olennaiseen. -
In reply to: Vieras (Matti Ruuska)
Vähän mietin, että tuleekohan sivut uudelleen hakkeroiduksi. Mutta Joomlalla oli sinällään helppo aloittaa uudelleen ja sisältä oli suoraviivaista kopioida. Sain myös URL:t samoiksi, mitkä oli vanhassakin versiossa, ainakin pääosin. Redirect-plugarilla hoitui sitten sekin asia loppuun.
Nyt uudistuksesta on jo aikaa, mutta uusia ongelmia ei ole ilmennyt. Ainakaan en ole mitään havainnut, joten hyvältä vaikuttaa.
Jätä kommenttisi